Oana Murariu: Votul în 2 tururi pentru aleșii locali este esențial pentru consolidarea democrației românești
Președinta organizației USR Cluj, Oana Murariu, face bilanțul recentelor alegeri, prezintă propuneri de reformare a sistemului politic și ne vorbește despre activitatea sa parlamentară.
Cluj 1: Cum au trecut recentele alegeri, din perspectiva unei președinte de organizație? Care au fost diferențele față de 2020, în bine și în rău?
Oana Murariu: Mă bucur în primul rând că am reușit să ne consolidăm și mai mult ca echipă și organizație. În pofida unor puncte de vedere interne diferite în anumite momente, am tras și ne-am implicat toți ca echipă, pentru că ceea ce ne unește, respetiv dorința de a face treabă bună pentru comunitățile pe care le reprezentăm în administrația publică este mult mai important decât orice altceva.
Mai mult, mă bucur chiar că avem și dezbateri interne și puncte de vedere diferite, pentru că arătăm astfel că suntem un partid viu și din dezbateri apar și idei și soluții, vedem alte puncte de vedere și în final suntem mai performanți ca întreg, ca echipă.
Nu am mai avut restricțiile pandemice, am putut să fim activi în stradă, să vorbim direct cu oamenii din fiecare comunitate și acesta a fost un mare plus, pentru că am putut să auzim direct problemele cu care se confruntă, ce așteptări au și am putut și să le dăm detalii despre soluțiile și proiectele noastre. A fost o campanie de aceea mai frumoasă, mai apropiată de cum ar trebui să fie în mod normal, față de cea din 2020.
Cluj 1: Ce ați schimba la sistemul electoral românesc? Veți milita în continuare pentru votul în două tururi pentru funcția de primar?
Oana Murariu: Votul în 2 tururi pentru aleșii locali, pentru că nu vorbim numai de primari, ci și de președinții de Consiliul Județean, este esențial pentru consolidarea democrației românești. Nu e firesc să avem primari aleși, sau majoritatea validați pentru un nou mandat, dar care au fost votați de mai puțin de 50% din cei care au venit la vot, respectiv mai mulți au votat pentru schimbarea lor decât pentru ei, dar votul s-a risipit între mai mulți candidați și ei și-au păstrat funcțiile. Nu este normal și acest lucru trebuie corectat.
Din păcate, este clar că primarii actuali ai PSD și PNL se vor opune, iar acest lucru va face ca și la nivelul conducerilor politice ale celor două partide să nu existe susținere. Îmi doresc să obținem ca partid un scor cât mai bun la alegerile legislative din 1 decembrie, tocmai ca să putem strânge în parlament o masă critică care să promoveze această modificare.
De asemenea, e nevoie să avem și o dezbatere mai largă despre reforma administrativă a României, un alt subiect a cărui rezolvare e amânată de prea mult timp.
Cluj 1: Susțineți finanțarea partidelor de către stat? Este un lucru benefic pentru democrație sau o irosire a fondurilor publice?
Oana Murariu: Aceasta este o întrebare extrem de dificilă și al cărei răspuns necesită o dezbatere largă în societate, nu doar cu participarea factorilor politici, ci și ai reprezentanților organizațiilor neguvernamentale, alături de specialiști în domeniu, inclusiv din mediul academic, ca și în baza modelelor de bună practică din alte democrații.
Este simplu să zicem hai să eliminăm acest sistem, însă să nu uităm de unde am pornit, de la faptul că ne confruntam cu o finanțare netransparentă, din zone de grupuri de interese, care astfel sigur că puteau să aibă ulterior influență politică. În egală măsură, este clar că și situația actuală cu bani publici împărțiți cu nemiluita aproape la partide nu este ceva funcțional.
De aceea spun, trebuie gândită o formulă foarte bună, care să asigure gestionarea eficientă a banilor publici ca și evitarea faptelor de corupție și trafic de influență ce pot rezulta din finanțările private.
Cluj 1: Sunteți mulțumită de rezultatele USR la nivel local și la nivel național? Ce credeți că poate face partidul pentru a-și crește impactul în zonele rurale?
Oana Murariu: Rezultatele la nivel local au fost, în general, peste nivelul din 2020 într-un context național mai dificil față de acum 4 ani. Au existat desigur și unele rezultate care nu au fost la nivelul dorit.
Mă bucur că am reușit ca organizație să câștigăm 2 primării – prin Anca Marcu la Cojocna și Septimiu Mărginean în Tritenii de Jos. În Turda, Ciprian Rigman a fost la o distanță extraordinar de mică pentru câștigarea primăriei, iar în Huedin Csaba Kudor a obținut un rezultat extraordinar, candidând pentru prima dată pentru o funcție publică.
Luând plusurile și minusurile împreună, rezultatele alegerilor din 2024 la nivel local au fost peste nivelul celor din 2020, am crescut ca număr de voturi, deținem mai multe funcții în administrația publică din județ, ceea ce ne motivează și mai mult să ne mobilizăm în pregătirea la nivelul județului Cluj a alegerilor legislative și prezidențiale din acest an.
Pentru a ne crește impactul în zonele rurale vrem să ne consolidăm filialele existente, să atragem noi membri, să vedem o creștere a implicării și activității filialelor în viața comunității, ca și să ne extindem prezența în fiecare localitate, cât de mică din județ. Într-un cuvânt vreau să fim mult mai aproape de oameni, în tot județul.
Cluj 1: De ce nu a putut fi învins, nici de această dată, Emil Boc? Veți găsi rețeta pentru a încheia dominația PNL la Cluj, care este veche deja de două decenii?
Oana Murariu: Emil Boc este unul dintre beneficiarii sistemului de alegere al primarilor într-un singur tur de scrutin. Doar 42% dintre cetățenii din Cluj-Napoca ce s-au prezentat la vot au susținut realegerea sa, restul, adică majoritatea, aproape 60% au votat pentru schimbare prin susținerea altor candidați.
Nu este normal, nu doar în Cluj-Napoca, ci în nicio localitate, ca un primar să fie ales cu sub 50% din voturi. Și așa cum spuneam mai devreme, vom continua lupta politică pentru revenirea la sistemul de vot în 2 tururi pentru primari și președinții de Consiliu Județean.
Cluj 1: Noua președintă a partidului, Elena Lasconi, pare să fie mai pragmatică și mai puțin progresistă decât fondatorii USR. În opinia dumneavoastră, ce impact va avea acest lucru asupra votanților, își va schimba USR publicul țintă?
Oana Murariu: Elena Lasconi este un om onest, muncitor și priceput. A demonstrat acest lucru prin tot ceea ce a făcut în viață până acum. Acum, prin votul dat de o largă majoritate a membrilor USR este președinte USR și candidatul nostru la Președinția României.
Este un om de dreapta, crede în rolul pe care o guvernare de dreapta autentică îl poate avea în modernizarea și consolidarea democrației românești, în condițiile în care PNL a predat România și pe sine PSD de aproape 3 ani de zile, cu rezultatele pe care le vedem și le simt românii.
Elena Lasconi vrea și are determinarea să corecteze și să elimine abuzurile, risipa și bătaia de joc care domnesc din păcate în România la peste 30 de ani de la Revoluție. Și cred că cei mai mulți români își doresc acest lucru și că vor răspunde pozitiv la suflul nou și energia pe care le aduce Elena Lasconi. Ei toți sunt publicul nostru țintă și lor ne adresăm.
Cluj 1: Intenționați să candidați în toamnă pentru un nou mandat de deputat?
Oana Murariu: Mai am câteva luni de mandat în toamnă și mă concentrez la acest moment pe promovarea, respectiv finalizarea procedurii de adoptare a proiectelor legislative pe care le-am inițiat. Acestea răspund unor probleme reale și la zi ale oamenilor și profesioniștilor, în special din domeniul Justiției, fiind absolventă de drept și membră a Baroului Cluj.
Da, candidez pentru un nou mandat în Parlament pentru că am dovedit în acest prim mandat că se poate chiar și din opoziție. Am 9 legi în vigoare scrise de mine, negociate apoi, votate și publicate în Monitorul Oficial al României.
În ce privește desemnarea candidaților filialei noastre pentru viitorul Parlament, acest lucru va face obiectul unei competiții interne, în care membrii organizației vor fi cei care vor lua decizia, prin votul lor. Și sigur că vă vom ține la curent cu toate aceste evoluții.