Ionuț Florea: În Cluj, orice proiect major durează foarte mult, comparativ cu multe zone din țară
Ionuț Florea, consilier județean din partea USR, a câștigat al doilea mandat la alegerile din 9 iunie 2024. În dialogul cu noi, alesul local ne expune perspectiva sa asupra recentei campanii și a rezultatelor aduse de scrutin, felul cum va funcționa instituția în noua configurație, precum și idei pentru dezvoltarea turismului la nivelul județului Cluj.
Cluj 1: Cum a fost campania electorală din 2024, în comparație cu cea din 2020? Sunteți mulțumit de rezultatul obținut? Ce poate face USR pentru a-și crește popularitatea în comune?
Ionuț Florea: În această campanie am intrat cu la fel de mult entuziasm ca și în cea din 2020. De data asta având mai multă experiență și cunoscând mult mai bine problemele cetățeniilor din județ și soluțiile pentru acestea, având în spate aproape patru ani de mandat. Filialele noastre din județ au fost foarte mobilizate și s-au obținut rezultate bune având în vedere contextul.
Din toamnă vor fi primari USR în Cojocna și Tritenii de Jos. In alte UAT-uri am obținut rezultate foarte bune care ne dau speranța că vom câștiga alegerile pentru Primarie la următoarele alegeri locale: Turda, Dej, Huedin, etc. La Consiliul județean ne-am menținut numărul de mandate (5 din partea USR) și suplimentar, de pe lista alianței a intrat și un consilier de la Forța Dreptei.
Se putea mai mult? Cu siguranță. Mi-aș fi dorit să câștigăm mai multe locuri în consiliile locale/consiliul județean și mai mulți primari pentru că noi suntem cei care putem aduce un suflu nou în administrațiile locale din Cluj și nu numai.
Pe viitor ne vom întări prezența în comunele din județ, vom fi și mai aproape de oameni, ne vom implica și mai mult în rezolvarea problemelor lor și sper că acest lucru se va vedea la următoarele alegeri.
Cluj 1: Alin Tișe era la 24 de puncte procentuale în urma lui Emil Boc în 2020, acum este doar la 3. Care este explicația acestui fenomen? Cum de a reușit președintele consiliului județean să-și mențină mai bine popularitatea?
Ionuț Florea: Cei doi nu sunt într-o competiție directă așa că nu putem vorbi de o diferență explicită între ei. Pur și simplu primarii din zona rurală au putut influența mult mai mult voturile in UAT-urile lor. In Cluj-Napoca alegerile au fost mai „libere”, dacă pot să spun și cred că rezultatul din municipiu reflectă cu adevărat scăderea PNL Să nu uitam totuși că la nivel județean PNL a scăzut de la 19 mandate la 13.
Cluj 1: Credeți că se va schimba în vreun fel atmosfera de la ședințele de consiliu județean, după aceste alegeri? PNL nu mai are scorul de de altădată, are nevoie de aliați pentru a forma majoritatea…
Ionuț Florea: Nu cred că va fi o schimbare majoră. In mandatul actual noi, consilierii USR, am fost singurii care am făcut o opoziție reală majorității PNL-PSD-UDMR. Vom continua sa facem același lucru și în mandatul 2024-2028, pentru că noi avem ca si obiectiv interesul cetățeanului nu interesul de partid.
Cluj 1: Susțineți necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale a României? Cât de benefică ar fi aceasta pentru județul Cluj?
Ionuț Florea: Reforma administrativă a României se discută de peste 20 de ani și s-au scris mii de articole și chiar cărți pe acest subiect. Toată lumea este de acord că o astfel de reformă este necesară și benefică pentru locuitori, dar degeaba dacă nu există voință politică. Din lipsa de alte subiecte, din când în când, câte un partid politic aflat în campanie electorală aduce în spațiul public acest subiect care este pus apoi la sertar pentru mai mulți ani. Nu am nicio speranță că, atâta timp cât PNL-PSD se vor afla la guvernare, vom vedea vreo reformă administrativ-teritorială a României.
Pentru locuitorii județului Cluj și ai României în general, ar fi benefică o reformă administrativ-teritorială cel puțin din următoarele considerente:
- Vom avea mai puține comune mici dependente de baronii locali „de la județ”. Și în Cluj aceste lucru este evident.
- Va fi o coordonare mai bună în zonele metropolitane. Iar dezvoltarea zonei metropolitane din jurul Cluj -Napoca este acum un exemplu de „așa nu”.
- Noile „județe” ar putea avea o autonomie financiară și decizională mai mare raportat la centralizarea excesivă de acum
Cluj 1: Când vom avea un aqua park? Pe care pariați că se termină primul: Cluj, Chinteni, Turda, Jucu? De ce durează atât de mult să construim ceva ce există în foarte multe locuri din țară, cu mai puține pretenții?
Ionuț Florea: În Cluj, orice proiect major durează foarte mult comparativ cu multe zone din țară. Zeci de mii de clujeni trebuie sa meargă în alte zone ale țării pentru a avea acces la un aquapark. Ar fi fost bine că un astfel de proiect sa fi fost dezvoltat când se mai puteau accesa fonduri europene pentru o astfel de investiție. Acum nu cred că acest lucru mai este posibil și o investiție de zeci de milioane de EUR va atârna greu în bugetul local și va intra în competiție directă cu multe alte lucrări de infrastructură de care este nevoie disperată.
Nu pariez în general, dar părerea mea e că nu va fi gata niciunul prea curând. La anul urmează să strângem cureaua datorită politicilor economice dezastruoase pe termen lung ale PNLSD și nu cred că vor fi bani pentru aquapark. O varianta ar fi încurajarea unei inițiative private, așa cum este complexul Therme din București.
Cluj 1: Ce ar trebui să facă Clujul pentru a atrage turiști, care să petreacă mai mult timp aici, nu doar 2-3 zile la festivaluri?
Ionuț Florea: În primul rând autoritățile locale și județene ar trebui să își facă un obiectiv din dezvoltarea turismului în județul Cluj. Primul pas ar trebui sa fie înființarea unei organizații de management a destinației (OMD) care sa realizeze și să implementeze o strategie de dezvoltare a turismului în județ prin
- Promovarea obiectivelor turistice ale Clujului in țară și în străinătate.
- Extinderea ofertei culturale cu evenimente diverse, expoziții, muzee interactive și tururi ghidate care să prezinte istoria și patrimoniul local.
- Promovarea activităților outdoor în zonele naturale din apropiere, cum ar fi Munții Apuseni.
- Organizarea de festivaluri și evenimente culturale, sportive și de divertisment pe tot parcursul anului pentru a atrage turiști în afara sezonului de vară.
- Colaborarea cu agențiile de turism pentru a crea pachete turistice atractive care să includă cazare, masă și activități.
Mai sunt sus sunt doar câteva idei, dar mult mai multe lucruri ar putea fi făcute. Trebuie doar cineva cu voință și viziune care sa le pună în practică.
Cluj 1: De ce sunt prețurile la zborurile din Cluj mult mai mari decât cele din București, deși s-a extins terminalul de plecări? Când vom avea un aeroport demn de „capitala Ardealului”?
Ionuț Florea: În ciuda lipsei de sprijin din partea autorităților locale, aeroportul s-a dezvoltat destul de bine în ultimii ani. Numărul de călătorii a crescut an de an, cu excepția perioadei pandemice Am putea spune că este victima propriului succes. Numărul de pasageri a depășit cu mult capacitatea infrastructurii aeroportului de gestiona un număr așa de mare.
Nu știu în ce măsură administrația aeroportului poate influența politica de prețuri a liniilor aeriene. Cred că o eventuală reducere a costurilor s-ar putea obține odată cu creșterea numărului de călători astfel încât și alte companii aeriene sa își dorească să opereze în Cluj-Napoca și prin dezvoltarea infrastructurii aeroportului astfel încât companiile să aibă costuri administrative mai mici.