De la probleme structurale, la soluții locale, Dorel Secară ne explică cum putem construi o agricultură românească puternică
Dorel Secară, consilier județean la Cluj și unul dintre cei mai vocali lideri ai fermierilor din România, subliniază importanța unui parteneriat real între autorități, fermieri și mediul de afaceri pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii românești. Cu o experiență de peste 38 de ani în domeniu, ca inginer agronom și unul dintre liderii fermierilor din România, Secară îndeamnă la acțiuni concrete, dar și la încredere în potențialul agricultorilor români.
„Pe producătorii locali nu știu dacă Consiliul Județean Cluj poate să îi ajute. Pentru sprijinirea producătorilor locali e nevoie de o politică. Eu am fost președintele Asociației fermierilor pe România o perioadă lungă de timp și am avut discuții și chiar discuții mai aspre decât le am cu domnul Tișe, cu toți miniștrii la rând. Politica națională privind dezvoltarea agriculturii a fost slabă, incoerentă, ceea ce a salvat fermierii au fost subvențiile acestea europene care din ce în ce mai mult strâng șurubul, ca să spun așa. În loc să ajungem la convergență, să avem aceleași subvenții cu cei din Franța, cei din Germania, la noi se vine cu tot felul de restricții, tot felul de impuneri, unele chiar anti-tehnice. Eu, fiind inginer agronom și lucrând de 38 de ani, am învățat, de exemplu, următorul lucru: cea mai bună arătură pentru producție este cea de vară. Acum este o impunere în care spune domnule, Green Deal-ul ăsta – monocultura, lăsatul terenului pârloagă și alte și alte lucruri care vin peste fermier și nu îl ajută. Politica națională agricolă în acest moment, sub conducerea domnului ministru Barbu, care a fost mai mult interesat de subvenționarea stufului decât de fermieri, eu o văd dușmănoasă. Se fac tot felul de promisiuni, văd discursuri politice din astea, dar nu văd un sprijin. Revenind aici în județ, sigur că un lucru fantastic de important ar fi sprijinirea fermierilor în constituirea de cooperative. Asociațiile sunt depășite. Cooperativele lucrative cu scop economic – ăsta ar fi un lucru bun. Ce s-ar putea face la plan local? Sprijinirea fermierilor să pătrundă în supermarketuri. Eu personal am promovat legea aceea cu trasabilitatea produselor de la furcă la furculiță, cum se spune. Am stimulat ideea aceasta ca 51% din produse să fie românești, care să intre pe rafturile supermarketurilor. Ceea ce ar putea face autoritățile locale, inclusiv Consiliul Județean, ar fi tocmai crearea de oportunități pentru desfacerea produselor agricole ale fermierilor. Cum vă spuneam, mă duc la Agro Transilvania și mă doare inima efectiv când văd că în toate spațiile acelea, magazinele acelea, sunt oameni proveniți din altă parte, dintr-o altă țară. Eu n-am nicio problemă, nu am apucături rasiste, ferească Dumnezeu, dar mă doare inima când îl văd pe țăranul nostru când stă acolo într-un colț cu ardeiul, cu vânăta, cu gogoșarul, cu ce are el, stă acolo într-un colț pe o folie de nailon cu produsele lui. Sigur că mă duc să iau de la el. Deci acolo, Agro Transilvania a fost creată pentru sprijinirea agricultorilor din zona județului Cluj, dar lucrul ăsta îl face cam în proporție de 15-20%. Restul sunt alții care nu ar avea ce căuta acolo – din Germania, Ungaria, Polonia, Danemarca – care fac concurență producătorului român. Am fost în toată lumea – peste tot sunt promovați producătorii locali.” a declarat Dorel Secară la podcastul „Lumea lui Avarvarei”.
Deși critica sa este fermă, mesajul lui Dorel Secară rămâne unul pozitiv și orientat spre soluții. El subliniază importanța organizării fermierilor, a cooperării și a implicării autorităților locale în sprijinirea deschiderii canalelor de distribuție, în special către rețelele comerciale.