Vine criza imobiliară? Scad prețurile la apartamente? Alexandra Stoica: „Nu cred că în imobiliare vor avea loc scăderi!”
Clujenii care sperau la o ieftinire spectaculoasă a apartamentelor mai au de așteptat. Piața imobiliară din Cluj-Napoca nu dă semne că ar urma să sufere o corecție negativă, în ciuda așteptărilor create de ideea unei crize economice iminente. Specialiștii din domeniu contrazic tot mai apăsat această percepție, aducând argumente solide din teren.
Alexandra Stoica, președinte al Patronatului Societăților din Construcții – Filiala Transilvania, prezentă la Horia Nasra Show, susține că deși cererea s-a temperat ușor în ultima perioadă, nu se poate vorbi despre o scădere a prețurilor, ci dimpotrivă, condițiile din piață indică o posibilă creștere pe termen mediu și lung: „Acum piața este ușor stagnantă ca și cerere, dar asta nu înseamnă că nu va fi la fel sau nu se va relua partea asta de cerere pentru imobiliare, asta datorită faptului că oferta de imobiliare este mult prea scăzută în comparație cu cererea. Adică, în continuare avem destul de puține dezvoltări imobiliare în comparație cu numărul celor care doresc să achiziționeze locuințe rezidențiale.”
O criză construită mai mult pe zvonuri decât pe fapte
În spațiul public circulă tot mai frecvent ideea unei viitoare recesiuni, însoțită de scăderi masive ale prețurilor în sectorul imobiliar. Însă experții avertizează că ne aflăm mai degrabă în fața unei construcții mentale colective, decât a unei realități economice imediate: „Este așa o percepție că cumva va veni o criză, că va începe o parte de depresiune economică, un fel de vremuri mai grele cum se spune, este o percepție la nimeni general, nu știu de unde a pornit neapărat, dar o percepție de-o viitoare depresiune economică și atunci majoritatea cumpărătorilor se așteaptă să scadă cumva prețul imobiliarelor. Eu cred că este o falsă prezumție.” a declarat Alexandra Stoica.
Prețurile sunt susținute de costuri și blocaje administrative
Unul dintre cele mai importante motive pentru care prețurile se mențin – și în unele cazuri cresc – este majorarea costurilor de construcție, accentuată de efectele legislative recente, în special de așa-numita „ordonanță trenuleț”, care a crescut cheltuielile dezvoltatorilor și le-a diminuat marjele de profit: „Nu cred că în imobiliare vor avea loc scăderi de prețuri datorită, odată, faptului că ordonanța trenuleț a dus la constructori la creșteri de cheltuieli și la reduceri de profituri proprii de cel puțin 10%, dacă nu mai mult, iar pe de altă parte este vorba de totuși raritatea autorizațiilor de construire, în continuare autorizație de construire nu sunt chiar atât de multe încât să asigure nevoia de locuințe.”
Statistica bate percepția
Cifrele vin să confirme ceea ce specialiștii spun de luni bune. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), prețul mediu al locuințelor în 2025 a crescut cu 15,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează că piața este departe de o prăbușire, a mai anunțat Stoica: „Chiar era un indice statistic care arăta că prețul mediu la imobiliare în acest an, 2025, față de anul trecut este în creștere cu 15,4%, asta dacă e să ne raportăm la februarie 2024 față de februarie 2025, era statistica pe INS.”
Concluzie: o piață tensionată, dar departe de colaps
Deși cumpărătorii așteaptă o scădere de preț, piața imobiliară din Cluj este susținută de un dezechilibru evident între cerere și ofertă, dar și de creșteri constante în costurile de producție. În lipsa unor intervenții semnificative în procesul de autorizare sau de stimulare a construcțiilor noi, prețurile au toate șansele să rămână ridicate.