Senatorul Șipoș: Lucrările hidroenergetice trebuie reîncepute de urgență!
România dispune de un potențial hidroenergetic semnificativ, însă numeroase proiecte majore de infrastructură au rămas nefinalizate din diverse motive, precum insuficiența fondurilor sau opoziția unor organizații de mediu. Deși aceste amenajări ar putea contribui la independența energetică a țării și la reducerea importurilor de energie, ele au fost blocate ani la rând, iar investițiile deja realizate riscă să fie pierdute.
Senatorul AUR, Cristian Șipoș, a subliniat necesitatea reluării de urgență a lucrărilor hidroenergetice din România, menționând că, din cauza reclamațiilor unor ONG-uri, investiții ale statului român, realizate în proporție de 90-95%, se degradează zilnic, după ce au fost oprite în 2018.
„Lucrările hidroenergetice trebuie reîncepute de urgență! Datorită reclamatiilor unor ONG-uri, investiții ale statului român realizate în proporție de 90-95%, se degradează zilnic pentru că au fost oprite în 2018” a precizat senatorul Șipoș în plenul Parlamentului.
Senatorul Șipoș mai consideră că finalizarea acestor proiecte ar avea un impact semnificativ asupra economiei României: „Pe lângă creșterea capacității de producție a energiei electrice și reducerea dependenței de sursele externe, aceste lucrări ar contribui la prevenirea inundațiilor și la dezvoltarea infrastructurii locale. Reluarea și finalizarea lor ar putea genera locuri de muncă, stimula economia regională și îmbunătăți securitatea energetică a țării”.
Care sunt cele mai mari amenajări hidroenergetice începute în România și rămase nefinalizate?
Amenajarea Hidroenergetică (AHE) a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești, AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig, AHE Pașcani pe râul Siret, AHE Răstolnița, AHE Surduc Siriu, AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni, Complexul Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a – II-a, AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre și CHE Islaz, AHE Cerna Belareca, precum și valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova.
Finalizarea acestor proiecte ar putea aduce beneficii economice semnificative, contribuind la stabilizarea pieței energiei și reducerea dependenței de importuri. În plus, acestea ar putea crea noi locuri de muncă și ar îmbunătăți infrastructura energetică națională.