Se mai poate reinventa Emil Boc? Ce putem învăța din campania lui Sabin Sărmaș?
Am să încep cu Sărmaș. 29,41% este un scor uriaș pentru un independent fără istoric politic uninominal dar și dintr-un considerent personal, pentru că am pierdut două pariuri politice cu doi jurnaliști consacrați – Cosmina Fernoagă și Romeo Couți, am să încep cu Sabin Sărmaș, nu cu Emil Boc. Cu surpriza alegerilor.
S-a spus că s-au băgat sume uriașe de bani în campania lui. Așa, și? Fiecare era liber să o facă. S-a spus că-i susținut de securiști. Hahhahahaa păi dacă în jurul PNL și PSD Cluj nu s-au perindat în timp wanna be securei sau chiar in charge, păi fraților, USRul de la Cluj era în relații bune cu Maior? S-a spus că-i nepotul lui Dîncu. Așa, și? Credeți că Vasile poate muta Dunărea în Albania? S-a spus că a fost susținut de dezvoltatori imobiliari. E posibil dar zero dovezi, deocamdată. S-a spus că PNL național l-a trimis la Cluj să-i arate un cartonaș galben lui Boc. Hhahaha. Cine mă? Ciucă? Tianu Burduja? Cine? Haideți fraților, exceptându-l pe Iohannis forța acelora e la nivelul unei rațe domestice tulburate.
Da. Nu l-am votat pe Sabin Sărmaș. I-am spus-o asta onest și colegial fiind „vecini” de podcast la dl. Bugnar. În același timp, l-am felicitat pentru că a avut cea mai creativă campanie, poate din istoria recentă a Clujului.
Deci și prin urmare, celor care încă caută cauze externe politicii pentru cele 29,41%, poate le vor găsi, poate nu, personal cred că-s alegații inutile, care oricum nu-l încurcă pe Sabin Sărmaș, eventual îl ajută.
Ca un bemol, aș aminti totuși un sondaj de opinie fantomă, prin care clujenii erau întrebați înainte cu câteva zile de vot cu cine să voteze. Cu Emil Boc sau contracandidatul său, Sabin Sărmaș, fără a nominaliza alt candidat. Totuși, cu acest bemol sau nu, Sămaș tot făcea un scor uriaș.
Cum a obținut Sărmaș 29,41%?
- Hai să o spunem pe aia dreaptă. Cu rare excepții, Emil Boc nu a avut adversari redutabili în ultimii 12 ani. Practic, Ioan Rus în 2004 și Marius Nicoară (fără să vrea dar a beneficiat de contextul național – măsurile guvernamentale luate de Boc în 2009-2011, CORECTE de altfel) în 2012 au fost singurii adversari reali ai dlui. Boc. În rest, a existat o politică cu adevărat partajată, în care PSD ori nu a vrut ori nu a putut iar USR din 2016 a jucat politic greșit, considerând ca dacă îl critică pe Boc nu adună puncte electorale, mergând pe strategia „ce putem face noi mai bine ca Boc”. Politica cuvincioasă, de politețe, de ceai și dulceață, nu ține. Politica nu-i mănăstire cu măicuțe, ci bordel cu cur.e. Așa, neacademic, nu o dai tu, ți-o dă altul!
- Sabin Sărmaș a început campania din septembrie, etapizat, pe rețele de socializare. Asta este una dintre principalele lecții de învățat: Porcul nu se îngrașă în ajun, campania trebuie începută din timp!
- A înțeles foarte bine să marșeze pe improbabilitatea finalizării proiectului introducerii metroului în Cluj. Haideți să ne înțelegem. Când Emil Boc spunea că metroul nu este rentabil la Cluj, eu cumpăram domeniul metroucluj.ro . Dacă banii vin, orice se poate, chiar să muți Dunărea în Albania. Dacă lobby-ul la Guvern va funcționa în următorii ani, banii vor veni, asta dacă Boc reușește să încadreze lucrările în intervalul stabilit de PNRR pentru o parte din finanțare – primele 9 stații și depoul trebuie finalizate până în august 2026
- A avut o echipă care i-a făcut comunicare – text, video, foto, postări de nota 10. Lui Vlad Mercori i-a crescut cota cât mercurul în termometrele vechi la 40°. Cu această campanie în portofoliu, trebuie să fii cretin, candidat oriunde din România, să nu dai o fugă la Iași, măcar să sorbi un ristretto cu Mercori.
- Sabin Sărmaș a fost actor și cred parțial regizor în propriul film. Cele două filmulețe cu bunica și păstrăvăria au rupt net-ul. Adevărul e că-l și prinde video-ul. Nu ai ce zice.
- Boierii din PNL și PSD au înțeles târziu relevanța VIDEO –ului în campanie, fie că vorbim de REELS FB, YouTube sau Tik Tok, toate dar toate sunt relevante.
- Dar poate cea mai tare chestie făcută de Sărmaș e că a reușit să strângă bani și chiar să-i bage în campanie. Exact idioțenia de care unii îl acuză astăzi. „A avut bani” Păi da, voi de ce nu ați avut? Și au fost câțiva candidați, atât de zgârciți dar atât de zgârciți și mai ales complet rupți de realitatea online, de vorba ardeleanului „doamne fer!”
- A fost natural în toată campania și a acceptat tipuri de campanie ce par puerile, juvenile, dar care cresc rapid notorietatea candidatului. Cel mai bun exemplu – „Zi Sabin și vin!”
Da. Așa cum spuneam mai sus, nu am votat cu Sabin Sărmaș. Am un îndelung istoric politic cu Aurelia Cristea, cu urcușuri și coborâșuri, dar care m-a ajutat în timp, am o relație amicală și îi respect pe Viorel Băltărețu și Călin Cozma, doi oameni care știu că sună așa, al dracului de capitalist și de dreapta, dar dau de mâncare altora, plătesc salarii, plătesc la timp CASS, CAS și chiar multe salarii… Doi oameni care au demonstrat în privat, pe bune, așa cum a făcut-o de altfel și Aurelia.
Nu am crezut în plecarea de dragul comunității, de lângă Boc și de lângă PNL, a lui Sabin Sărmaș, ci mai degrabă în încercarea unei soluții de rămânere în prim planul politicii (și parțial i-a reușit) pentru că 100% în toamna lui 2024 nu mai prindea un mandat de parlamentar din partea PNL Cluj și aș îndrăzni să spun că… era tras total pe linie moartă fiind considerat omul lui Ludovic Orban de la Cluj.
Am scris aceste rânduri pentru că poate și alții gândesc ca mine. Nu ridic piatra moralității la Sabin, poate și eu aș fi făcut la fel. Mai ales că Emil Boc sângera.
Se mai poate reinventa Emil Boc?
Singura mea curiozitate după această campanie, este una sigură: Oare Emil Boc conștientizează glonțul electoral care i-a trecut pe lângă tâmplă? Încă o lună de campanie și Sărmaș ajungea 35-38% iar Emil Boc ar fi coborât tot pe acolo. Zic și eu, când tocmai am pierdut un pariu politic, Boc ar fi avut mari dificultăți mergând pe logica analizei celor doi jurnaliști mai sus menționați.
Și să vă mai zic ceva. Eu în campania asta, chiar dacă NU l-am votat nici pe Boc, oameni buni, nu am fost de acord cu hate-ul general, pe alocuri isteric anti-Boc.
Este suficient să iei metoda comparației locale, în România – Timișoara, Iași, Constanța și Brașov, orașe cu populație similară Clujului, să te plimbi puțin prin ele și să observi absolut firesc, că dracul nu-i așa negru la Cluj și că, da, oameni buni, poate ați uitat daaaar în timp ce 99% din marile orașe NU au centuri noi, la Cluj, din pixul de premier, o centură mică Vâlcele – Apahida, a fost expresia voită și fortuită a premierului Boc, că prelungirea bulevardului Muncii spre Apahida nu a făcut-o Funar, ci Boc, că pietonalizarea centrului, a fost făcută cu controverse și tensiuni – vedeți strada Universității, mie personal îmi place, și beau cafea liniștit și elegant la Sisters sau Punto, că și aripa de vest a Piaței Unirii, când a închis-o și a redat-o teraselor a venit cu multe discuții la acel moment dar în timp a produs și mai multe beneficii.
Că nu avem centură? Că nu avem finalizat Spital Regional? (dar PSD nu a promis asta de „n” ori? chiar și subsemnatul a promis asta). Că nu avem tren metropolitan și metrou la Cluj? Că-s deja 20 de ani. Că v-au enervat inaugurările de campanie, săpăturile de campanie (uriașă gafă strategică) pot fi de acord, însă nu cred, în acest an, că ciorba ce clocotea a murdărit aragazul sau că totul e atât negru și gri la Cluj.
Că-l compară unii și alții cu Ilie Bolojan și Oradea. Aici e un adevăr și un minus pentru Boc. Și eu am o partea a familiei în Oradea Mare și sincer e fain acolo…. și la modă. E adevărat, Ilie Bolojan poate da unele lecții multor primari din țară.
Se mai poate reinventa Emil Boc?
Da.
Nu uitați că în 2012 s-a reinventat.
Dacă în toamnă aduce cârtițele (metrou) la Cluj (PR cei drept dar PR bun), dacă înțelege să nu mai facă din Cluj falsă vedetă națională, cu inutilități de genul „cei mai fericiți români sunt la Cluj” că „cea mai calitate a calității vieții e la Cluj” că de clujeni nici pe Marte nu mai e loc de ce orășel frumos avem și ce lecții dăm altora din țărișoară, că UNTOLD este one and only…. Emile nu mai ține. Au început să irite, în absența finalizării obiectivelor mari de infrastructură. Ăștia tinerii și cei aflați în câmpul muncii, între 15-45 de ani, nu mai îngurgitează PR-ul pe pită. E gata. Quod erat demonstrandum, excelență.
Emil Boc a mai avut un ghinion uriaș. Să nu cădeți în capcana că avea ascuns bitumul în nădragi și nu dorea să facă centura metropolitană!
Fals! Emil Boc are un merit că a adus peste 5 miliarde de euro la Cluj dar proiectele de mărimea celor mai sus enunțate, necesită timp, hârțogăraie, în anumite cazuri bani guvernamentali care sunt condiționați de telenovelistica politică cotidiană de Dâmbovița. Și credeți-mă în București sunt mulți idioți, în ministere, prin Parlament, prin Guvern, peste tot, adunați din toată țara.
Sunt convins că pe 2028, dacă va mai candida, căci europarlamentarele sunt doar în 2029, o parte a obiectivelor de infrastructură de mai sus vor fi în plină facere iar Boc va zice simplist „v-am spus eu!”
Dar pentru asta, după mine, așa ca fost adversar al PNL Cluj, mă rog, azi chiar nițel îl simpatizez pe dl. Boc sau mai bine spus nu rezonez cu hate-ul actual pe care însă dlui. cu temeinicie și l-a atras. Cred că pentru a se reinventa, trebuie să țină cont și de următoarele:
- Să nu mai ignore sociatatea civilă. Din acel Cluj Civic, un Szakáts István (un clujean inteligent de altfel) a fost legitimat chiar de Boc prin pozițiile sale în spațiul public. Frica de a participa la dezbaterile de pe Universității, ironiile legate cu și despre „Cine este un Szakáts István?” și aici amintesc doar dialogul spumos Horea Șoica – Emil Boc. Toate acestea, adunat bob cu bob, nu l-au ajutat deloc în ultimii doi ani, ba chiar l-au încurcat.
- A bagatelizat USR. Cumva, pe nedrept, dar politica nu-i dreaptă, Sărmaș a capitalizat cât au ros, lună de lună, ședință de ședință, trei consilieri locali – Adrian Cristian (USR), Alexandra Oană (USR) și Anca Ciubăncan (ex. PSD, actual AUR), apoi și Viorel Băltărețu (USR) cu tema centurii Clujului și Tăietura Turcului. Am citit analize interesante post bellum, cu și despre Băltărețu dar vă spun ceva, cu Oană și Cristian lângă el, plus Trif (excelent pe urbanism) și Ciprian Rus, Băltărețu, după ce și-a înțeles și minusurile, se poate bate mai serios cu Emil Boc în 2028, dacă e mai agresiv.
- Dar revenind la civici, spun acum și după experiența unor greșeli / erori politice personale, că dacă aș fi primarul Clujului, mâine dimineață l-aș lua pe Dohotaru consilier, consultant, cum Dumnezeu ar dori pentru că are perspective urbanistice – comunitare și realiste și în ton cu moda eco-europeană actuală.
- Îmboierirea eșalonului 2 al PNL Cluj. O spun pentru că o simt prin toți porii. Cu câteva excepții – Forna, Sima (foarte bune comunicatoare), Rațiu, Molhem (harnici), vechii tineri cu care mă duelam în tinerețe, o spun cu părere de rău, s-au îmboierit rău. Mă așteptam ca aceștia să ia atitudine la Sabin Sărmaș și să facă ordine în ogradă, nu doar „motanu” și Bashar Molhem să-i transimtă public de bine celui plecat. Mi-a plăcut de Tișe că l-a inivitat pe lista județului, pe venarabilul (mai folosim și noi, nemasonii, termenul ăsta, pardon neofiții) pe dr. Stamatian. Păi, fostul meu coleg, dr. Stamatian, e mai în vână ca 5 tinerei dăștia împrăștiați.
Deci, fraților, cu puțin noroc, Emil își va reveni, pentru că și proiectele mari ale Clujului vor începe iar cu riscul unui nou pariu pierdut, nu cred că Sabin îl poate ține în corzi pe primar patru ani fără ca să nu plictisească auditoriul….
Pentru că vedeți voi, clujenii sunt atipici…. 12 ani de Funar, 20 de ani de Emil Boc, mai niciodată PSD, consecvenți în alegerile lor, greșite sau bune.