Ramona Strugariu (REPER): La alegerile europarlamentare, în Cluj-Napoca am avut cel mai bun rezultat din țară: 13,3 %
Fostă parlamentară europeană și candidată la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, Ramona Strugariu este o personalitate care a intrat în forță pe „piața politică” clujeană, reușind să obțină un scor electoral bun și două locuri în consiliul local. În dialogul cu noi, reprezentanta REPER ne asigură că relația cu Clujul este pe termen lung.
Cluj 1: Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului, deși nu sunteți originară din Cluj? Intenționați să vă asumați rolul de consilier local, va deveni Clujul noua dumneavoastră casă?
Ramona Strugariu: Clujul este noua mea casă. M-am întors în România motivată de dorința de a aduce tot ce am învățat mai bun din experiența politică europeană și din interacțiunea cu administrațiile europene de succes. Am lucrat foarte mulți ani, întâi ca tehnocrat, apoi ca politician, într-un sistem care și-a demonstrat capacitatea de bună guvernanță și de identificare a unor soluții care au făcut viața mai bună pentru peste 450 de milioane de oameni, un sistem care a adus stabilitate, creștere economică, respect pentru drepturi și libertăți, siguranță unui continent întreg și care rămâne un exemplu de eficiență și de solidaritate pentru multe părți ale lumii.
E natural să îmi doresc să folosesc cât mai mult din acest bagaj de cunoștințe în politica de acasă. În Parlamentul European am reprezentat România la cel mai înalt nivel de performanță posibil pentru un europarlamentar, întreaga delegație Reper a făcut acest lucru. Îmi doresc pentru clujeni aceeași reprezentare la nivel local și național, iar rolul de consilier local la Cluj Napoca este o cale importantă pentru această reprezentare. Urmează în curând și alegerile parlamentare, împreună cu filiala Cluj vom decide care sunt cele mai bune opțiuni pentru ca Reper să își poată juca rolul politic cât mai eficient, în continuare.
Cluj 1: Scorul pe care l-ați avut la Cluj i-a surprins pe mulți, care nu se așteptau să treceți pragul de intrare în Consiliul Local. De ce credeți că v-au votat o parte dintre clujeni și de unde (de la cine) vin aceste voturi?
Ramona Strugariu: Am muncit mult în campania asta, cu puține resurse, dar cu cantități generoase de entuziasm și de curaj. Reper este un partid nou, încă are o notorietate care trebuie crescută și consolidată, mulți dintre oamenii cu care am interacționat pe stradă ne-au cunoscut atunci, în lunile dinaintea campaniei sau chiar în campanie, mulți au auzit pentru prima oară despre noi când ne-am luptat să strângem peste 200 000 de semnături pentru alegerile europarlamentare într-un timp record, ceea ce a însemnat un efort uriaș.
Am participat la toate dezbaterile la care am fost invitați pentru alegerile locale, am răspuns la toate solicitările, am scris un program de candidatură inspirat consistent de voci ale societății civile și ale experților clujeni, am pus multe dintre propunerile lor în programul nostru pentru că sunt idei excelente pentru comunitate și credem în ele. Am propus candidaturi ale unor oameni tineri, profesioniști, de care nu atârnă umbre ale trecutului, foarte articulați în domeniile lor de activitate.
Poate clujenii au văzut aceste lucruri și ne-au acordat încrederea lor. Poate că au contat și experiența și notorietatea dobândite de unii dintre noi la nivel european sau figurile cu notorietate locală și națională care sunt în Reper și au susținut această campanie, precum profesorul Ciprian Mihali.
Am primit mesaje de încurajare de la multă lume, oameni tineri, antreprenori, dar și seniori, iar asta ne-a bucurat, oameni preocupați de problematicile pe care le-am abordat în program și care așteaptă dezbateri și soluții la aceste probleme, oameni care își doresc o altă față a politicii și a politicilor locale. Eu sunt onorată că ni s-a acordat această încredere și vom face tot ce ține de noi să demonstrăm că a meritat.
Cluj 1: Există speculații conform cărora ați face o alianță cu PNL la nivel local, eventual chiar în schimbul unei funcții de viceprimar. Cum le comentați?
Ramona Strugariu: Nu am avut astfel de discuții. Cred, în același timp, că e foarte important să ai capacitatea de a purta permanent un dialog cu oricare dintre partenerii de bună guvernare locală, și aici mă refer la partidele care îi reprezintă pe clujeni în Consiliul Local. Am peste 9 ani de experiență de negociere la nivel european, în unele dintre cele mai complexe și dificile situații cu putință, și mi-e foarte clar, la capătul acestor ani, că singura regulă care ar trebui să conteze și să guverneze orice formă de negociere sau dialog politic este interesul public.
Reper va susține proiecte și va căuta sprijin pentru proiecte pe care clujenii le așteaptă, iar criteriile nu sunt de tipul simpatiilor sau adversităților politice, ci de utilitate publică, pentru că asta așteaptă lumea de la noi.
Cluj 1: Care sunt planurile dumneavoastră pe termen lung, legate de Cluj? Ați deschis în iarnă un birou parlamentar, intenționați să-l transformați într-un sediu permanent? Vă pregătiți pentru o nouă candidatură în 2028 sau mai devreme, în cazul plecării actualului primar?
Ramona Strugariu: Am povestit deja în prima parte a dialogului nostru despre asta destul de mult, nu a fost o candidatură de conjunctură, vreau să construim politic la Cluj și o vom face. Sunt perfect conștientă că nu va fi deloc ușor, drumul unui partid nou în peisajul politic de astăzi al României este o bătălie, una foarte inegală din perspectiva resurselor, a vizibilității, a livrabilelor pe termen scurt. Dar eu cred în șansa noastră.
Cabinetul europarlamentar funcționează după anumite reguli și nu îl putem păstra după mandat. Vom avea un sediu nou, în curând. Cred că e devreme să vorbim despre următoarele alegeri locale, dar orice decizie voi lua, ea va fi cântărită bine, împreună cu colegii de la Cluj. Îi vom întreba și pe clujeni, în egală măsură.
Cluj 1: Veți colabora în vreun fel cu USR la nivel local?
Ramona Strugariu: Exact așa cum spuneam mai sus, cred în colaborare pentru proiecte și teme pe care oamenii le vor în dezbatere, cred foarte puțin spre deloc în orgolii, atacuri la persoană, radicalizarea discursului, de orice fel. Atâta timp cât există un numitor comun care ne așează la masă și acela este interesul clujenilor, putem discuta oricând.
Cluj 1: De ce credeți că a existat surpriza Sabin Sărmaș? Ați fost sau mai sunteți interesați de o colaborare cu acesta, eventual de o aducere a lui în partid?
Ramona Strugariu: Am discutat cu Sabin înainte de alegeri. Nu am discutat încă, după aceste rezultate.
Sabin a fost un exponent al unui val diferit de acea oferta politică despre care am auzit de foarte multe ori, în această campanie, că a ajuns la un nivel de saturație. Am auzit extrem de mulți oameni în aceste luni spunând că își doresc altceva. Si că nu mai au încredere în partide. Le înțeleg dezamăgirea. E legitimă.
Nu cred, însă, în mirajul candidaților independenți. E o strategie a momentului, pliată pe un anumit tip de așteptare publică, nu e un proiect menit să reziste pe termen mediu și lung. Nu e construit așa sistemul reprezentativ, din păcate, riscul fragmentării este foarte mare, impactul este foarte mic în cazul independenților în ceea ce privește capacitatea de a influența politici publice sau a de a construi majorități.
Un candidat independent se poate bucura de multă popularitate, dar asta nu înseamnă, inclusiv atunci când obține o victorie, că o poate cuantifica în rezultate de mandat, fără procentele unui partid, alianțe și oameni care să îi susțină agenda politică post alegeri, umăr la umăr cu el. E o realitate peste tot în democrația reprezentativă, nu vorbesc doar despre România acum.
Partidele trebuie să aibă oameni buni și integri. Asta e soluția. Partidele care au dezamăgit trebuie fie să se reformeze, fie să își încaseze sancțiunea la vot. Partidele noi trebuie încurajate, iar dacă au oameni valoroși, votate – asta nu înseamnă să aibă pretenția unui cec în alb, merită însă, de fiecare dată, căutați oamenii, citite ofertele politice, merită să fim mult mai bine informați și mai conștienți de consecințele a ceea ce votăm, în general.
Cluj 1: Dacian Cioloș și-a anunțat retragerea din politică, după rezultatul înregistrat de REPER la nivel național. Care este viitorul partidului, în opinia dumneavoastră? Erați văzuți de mulți ca „partidul lui Cioloș”…
Ramona Strugariu: E o alegere a lui Dacian Cioloș pe care nu o comentez, îi aparține și numai el cred că o poate explica. Eu cred în șansele Reper de a se consolida și de a se prezenta ca o alternativă politică solidă și pentru asta voi munci. Avem astăzi încrederea unor sute de mii de oameni care au fost la vot pentru noi.
Ne menținem în sondaje, și după alegeri, între 3,8 și 4.5 %. E mult pentru un partid cu foarte puține resurse, infime față de marii competitori. Trebuie să creștem această încredere și să continuăm munca.
Ați spus că am produs o surpriză neașteptată la Cluj, la alegerile locale. Multă lume ne-a spus același lucru. Iar la alegerile europarlamentare, în municipiul Cluj-Napoca am avut cel mai bun rezultat din țară, 13,3 %. Am crezut în șansa noastră și am muncit, asta trebuie să facem și de acum înainte. Mulțumesc Clujului pentru acest rezultat frumos. Nu îi vom dezamăgi.