(OPINIE) Voicu Ienci: Un glont care raneste o ureche si salveaza o lume
Acum 110 ani, un glont tras la Sarajevo pornea primul razboi mondial.
Azi, un glont scapat in Pennsylvania salveaza lumea de la cel de al treilea.
Nu stim pentru cat timp, bineinteles, dar gloantele imprastiate din arma adolescentului Thomas Matthew Crooks scot Statele Unite ale Americii, si lumea odata cu ele, dintr-o fundatura a istoriei, care dupa summitul NATO de la Washington parea fara solutie si fara iesire.
Declaratia finala a intalnirii stabilise tabloul complet a unei noi conflagratii fatale pentru omenire, denumise cu subiect si predicat dusmanii de pe cealalta linie a frontului, delimitase cu precizie taberele. Urma ca diplomatia sa ia o pauza de tacere si sa vorbeasca armele.
Ca prin miracol, ceea ce un imens aparat birocratic si politic clocise in ani, a fost spulberat intr-o secunda:
Acum exista certitudinea ca Trump este viitorul presedinte al Americii, ca democratii si deep state sunt intr-o degringolada din care au nevoie de ani buni ca sa isi revina.
Acum exista certitudinea ca alternativa pacii, propusa si garantata de catre Donald Trump in discursul sau, devine reala si il obliga sa se tine de cuvant, odata detasat ireversibil in castigator.
Avem din nou linistea ca discursul belicos a apus si ca in locul sau vin abordarile pragmatice, bazate pe realitatea ce reclama un efort comun si general in directia pacii si colaborarii.
Avem din nou satisfactia ca doamna Ursula von der Leyen, domnii Olaf Scholz si Emmanuel Macron isi vor tempera discursul de razboi, ca domnii Josep Borrell si Jens Stoltenberg vor deveni mai atenti cu ce scot pe gura, fie doar si de dragul epilogului carierelor lor politice.
Avem certitudinea ca va exista disponibilitatea negocierii conflictului ucrainean, cu atat mai mult cu cat SUA are deja Europa intoarsa in lesa americana, se degreveaza de o problema si o gaura neagra financiara in Ucraina, isi regaseste resursele concentrarii pe alte dosare precum haosul politic si diplomatic din Orientul Apropiat sau dosarul greu al Taiwanului, isi poate restabili cadenta undei revigorari economice indispensabile, dar neglijata criminal de guvernarea democrata.
Exista certitudinea ca fortele conservatoare si nationale ale Europei, deja aflate in plina ofensiva impotriva neomarxismului globalist indubitabil falimentar, pot organiza si duce cu succes un asalt politic final si eliberator pentru insasi ideea de om, de european si de Europa. Ideea Europei Natiunilor -unite in interese nu in dictatul unor structuri de putere nevalidate democratic, are perspectiva sa revina salvator pe agenda UE la cel mai inalt nivel.
Avem un Zelenski dezamagit si descumpanit deja, care se va convinge ca nu are alta alternativa decat sa se aseze la masa negocierilor, daca mai vrea sa salveze ceva din Ucraina si natiunea ucraineana, iar la celalat capat al mesei vom avea un Putin ingandurat de pe acum de prea multa autoritate si dependenta produsa de catre China Rusiei, dornic sa gaseasca solutii pentru a nu deveni un nou Boris Elțîn, de data aceasta captiv estului, nu vestului.
In Romanica noastra draga, il vom vedea in maxim o luna pe Mircea Geoana renuntand la orice idee de candidatura, pe domnii Gusa si Simion devenind dintr-o data fresh si frecventabili, pe Diana Sosoaca uitata si prafuita intr-un colt de amintiri, probabil pe presedintele Johannis pregatit sa faca fata unor episoade gen Basescu dupa ce a pupat inlacrimat steagu’ si s-a lins pe bot de putere.
Pana la urma, merita o ureche putin zdrelita toate lucrurile astea, fie ea si a lui Donald Trump.
Pace voua!
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie