Mihai Iepure: Electoratul a transmis un mesaj clar prin sancționarea la vot a PNL
Dr. Mihai-Florin Iepure a fost primul pe lista candidaților USR pentru Consiliul Județean Cluj. Politicianul-medic ne vorbește despre provocările noului mandat de consilier, în continuare în opoziție, dar într-o postură mai favorabilă decât în trecut.
Cluj 1: Ați fost reales pentru încă 4 ani în poziția de consilier județean la Cluj. Cum a decurs această campanie, comparativ cu cea din 2020 și cu ce gânduri începeți acest nou mandat?
Mihai Iepure: Vreau să încep prin a le mulțumi clujenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o mie și colegilor mei în 9 iunie. Acesta este lucrul cel mai importat. În baza sa, putem ca în următorii 4 ani să fim o voce împotriva abuzurilor și risipei și de susținere a proiectelor reale de dezvoltare a Clujului în noul CJ.
Campania electorală din acest an ne-a permis să fim mult mai aproape de oameni față de cea din anul 2020, când erau în vigoare restricțiile specifice pandemiei. În 2020, am fost nevoiți să ne bazăm în mare parte pe canalele online pentru a comunica și a ne prezenta programul. Acum ne-am întâlnit față în față cu mult mai mulți clujeni, am discutat direct cu ei, am putut să le aflăm fără nici un filtru nemulțumirile și așteptările.
Și legat de acest din urmă lucru se leagă și gândurile mele pentru noul mandat. Am auzit de la oameni din tot județul, din comunități mai mari, ca și din cele mici și mai izolate, cât de important este pentru ei ca sistemul medical din județ să se însănătoșească, să devină mai bun și mai acesibil. Una dintre direcțiile principale din programul nostru pentru viitorul Consiliu Județean Cluj (CJ Cluj) este de aceea creșterea calității serviciilor de sănătate. CJ Cluj are în subordine nu mai puțin de cinci spitale și are ca atribuții, conform Legii nr. 95/2006, asigurarea sănătății publice. Vom continua să susținem investițiile în infrastructura medicală, să susținem creșterea satisfacției profesionale a personalului medical și astfel să creștem și calitatea actului medical, implementând politici care să garanteze accesul tuturor clujenilor la servicii de sănătate de calitate.
Cluj 1: De ce credeți că Alin Tișe a avut un scor mai apropiat de cel din urmă cu 4 ani, pe când Emil Boc a scăzut mult mai mult?
Mihai Iepure: Alin Tișe a reușit să-și atragă de partea sa primarii din județ, iar în specificul alegerilor locale, acest aspect a contat semnificativ în scorul electoral. Din dialogul cu oamenii, am observat însă o nemulțumire crescândă cu privire la modul în care administrația locală și județeană și-au îndeplinit atribuțiile. Există probabil un decalaj în modul în care cetățenii din Cluj-Napoca și cei din județ decid să își exprime această nemulțumire.
Cluj-Napoca este un oraș universitar și cosmopolit, unde curajul cetățenilor de a se exprima la vot este mai pronunțat. Aici, cetățenii sunt mai vocali și mai implicați în procesul democratic, arătându-și nemulțumirile prin vot. În schimb, în zonele rurale sau mai puțin urbanizate, poate exista o tendință mai mare de conservatorism și de susținere a liderilor locali.
Trebuie totuși să observăm o scădere a partidului care îi susține pe cei doi lideri atât la nivel județean, cât și la nivel local, ceea ce indică o nevoie clară de schimbare și de adaptare la noile așteptări ale electoratului. De aceea le solicităm să ofere și să implementeze rapid soluții concrete și tangibile pentru problemele comunității. Este esențial să ne concentrăm pe proiecte de infrastructură, sănătate și educație, care să aducă benefici cetățenilor din Cluj-Napoca și din județul Cluj. Printr-o colaborare eficientă și prin promovarea unor politici responsabile putem asigura dezvoltarea armonioasă a întregului județ.
Cluj 1: Credeți că președintele Consiliului Județean Cluj își va schimba atitudinea față de consilierii USR în următorii 4 ani, în urma scăderii încrederii în PNL și constituirea unei majorități fragile?
Mihai Iepure: Electoratul a transmis un mesaj clar prin sancționarea la vot a PNL, iar această realitate politică ar trebui să determine o schimbare de atitudine din partea președintelui Consiliului Județean Cluj. Este esențial ca Alin Tișe să se arate mai deschis și receptiv față de proiectele și inițiativele pe care USR le va susține în viitorul mandat al CJ Cluj. În fond, electoratul ne-a dat încrederea pentru că se regăsește în proiectele pe care le propunem, iar blocarea lor ar însemna ignorarea dorințelor unei părți semnificative a clujenilor. Sper ca exemple precum respingerea proiectului înființării unei noi maternități în Cluj să rămână absolut izolate și de domeniul trecutului.
Cluj 1: Cum poate USR să se extindă teritorial, în special în mediul rural? Încă se observă o diferență mare între rezultatele partidului din orașe și cele de la sate…
Mihai Iepure: USR a lucrat constant în acești 4 ani pentru a se extinde teritorial, inclusiv în mediul rural. Trebuie să recunoaștem că acest demers este dificil. La nivel rural există o oarecare timorare a cetățenilor cu privire la implicarea în politică, mai ales față de primarul în funcție. De asemenea, propaganda falsă despre politica USR, cum ar fi eticheta de tipul “sexo-marxiști” sau anticreștini, a contribuit la dificultatea extinderii noastre în aceste zone. Este important de subliniat că USR este un partid liberal, care susține libertatea de credință și de exprimare a tuturor cetățenilor.
Avem însă și exemple de succes, unde am reușit să înființăm filiale și să obținem la alegeri consilieri locali. Comune precum Chiuiești, Luna, și Ploscoș sunt exemple unde colegii noștri au ajuns în administrația locală, având astfel oportunitatea să se confrunte cu provocările administrative și să contribuie la dezvoltarea comunităților lor. De asemenea, avem exemple de lideri locali remarcabili, precum Doamna Viceprimar Anca Marcu din Cojocna, care a obținut mandatul de primar, și colegul nostru Septimiu Mărginean din Tritenii de Jos, care a devenit primar.
Vom continua să lucrăm îndeaproape cu aceste filiale și lideri locali pentru a întări și extinde prezența USR în mediul rural. Vom construi împreună un viitor mai bun pentru toate comunitățile, indiferent de dimensiunea lor.
Cluj 1: USR a fost considerat în trecut un partid elitist. Mai este valabil acest lucru? Ați făcut multă „muncă de teren” în campania electorală, puteți spune că aveți o conexiune reală cu oamenii simpli, că le înțelegeți nevoie și puteți vorbi „pe limba lor”?
Mihai Iepure: Dacă promovăm oamenii cu principii și o bună educație și pregătire profesională nu înseamnă că suntem elitiști, ci că ne dorim să avem cea mai bună resursă umană astfel încât să putem veni și cu soluții bune pentru accelerarea dezvoltării. În ce privește munca de teren a consilierilor și parlamentarilor, USR a discutat cu oamenii în toți acești patru ani, atât din ușă în ușă, cât și prin audiențe formale organizate. Dovada pentru aceste eforturi sunt rapoartele de activitate ale tuturor colegilor mei, rapoarte care sunt înregistrate la timp conform legislației, precum și publicate pe site-ul: https://cluj.usr.ro/consilieri-locali/
Suntem conștienți de importanța conexiunii reale cu cetățenii, de înțelegerea nevoilor lor și de capacitatea de a comunica eficient cu aceștia. Prin prezența noastră constantă pe teren și prin dialogul continuu, ne străduim să construim și să menținem această conexiune esențială.
Cluj 1: Intenționați să militați mai mult pentru votul în 2 tururi pentru funcția de primar? Este foarte posibil ca rezultatele din localități precum Huedin, Dej sau Turda să fi fost diferite dacă exista acest sistem.
Mihai Iepure: Parlamentarii USR au insistat pe acest subiect în multiple rânduri. Avem inițiative legislative care au fost ținute în sertar sau respinse la vot de coaliția PSD-PNL, la care s-a alăturat și UDMR. Aceste inițiative au fost respinse deoarece partidele tradiționale doresc să-și conserve puterea locală, chiar și atunci când aceasta este obținută cu scoruri sub 50% din numărul celor prezenți la vot. Care este legtimitatea unui primar reales unde oamenii au votat însumat mai mult pentru ceilalți candidați, deci pentru schimbare, decât pentru un nou mandat al său? De aceea, un sistem de vot în două tururi ar asigura o mai mare legitimitate a aleșilor locali și ar reflecta mai bine voința electoratului.
Votul în două tururi pentru funcția de primar este esențial pentru democrație și pentru reprezentarea corectă a cetățenilor. În localități precum Huedin, Dej sau Turda, rezultatele ar fi fost cu siguranță diferite dacă ar fi existat acest sistem, permițând o competiție electorală mai corectă și oferind șanse reale candidaților cu susținere semnificativă, dar insuficientă pentru a câștiga din primul tur.
Sperăm că împreună cu ajutorul societății civile vom reuși să creștem presiunea publică pe acest subiect astfel încât în 2028 să avem alegeri pentru primari în două tururi. La acest aspect va contribui decisiv și votul cetățenilor de la alegerile parlamentare din decembrie, când au ocazia să trimită în Parlamentul României mai mulți reprezentanți ai USR care să susțină acest proiect. Creșterea numărului de parlamentari USR va întări poziția noastră în promovarea acestei schimbări și va facilita adoptarea legislației necesare pentru implementarea votului în două tururi.
Cluj 1: Ați fost acuzat în campanie că ați avea o situație profesională neclară. De ce credeți că foști colegi au lansat astfel de atacuri personale? Cum se împacă postura de medic cu cea de consilier județean?
Mihai Iepure: Societatea își dorește un alt fel de politicieni. Protestele pentru justiție din 2017 au determinat ca oameni noi să facă pasul spre politică- oameni cu școala făcută la timp, cu un parcurs profesional care legitimează acest pas. Printre acești oameni noi m-am numărat și eu. Desigur, pasul spre politică implică anumite modificări- în cazul meu alocare de timp pe care l-am redus din activitatea profesională. O întrebare relevantă ar fi câți oameni ar fi dispuși să facă un astfel de pas? Mai departe, dacă o fac, în momentul în care încep să aibă rezultate și un anumit impact, se confruntă cu atacuri incorecte precum cel amintit.
Declarațiile de avere pe care le-am semnat și publicat sunt 100% corecte și complete. Sunt dublu licențiat în Medicină Generală și Medicină Dentară al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Practic meseria de Medic Specialist în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din anul 2019, ca persoană fizică independentă (PFI). În această calitate am colaborat cu mai multe cabinete medicale private din județul Cluj în acești ultimi ani. Toate aceste colaborări au fost și sunt derulate în baza unor contracte perfect legale, activitățile prestate de mine fiind facturate integral, toate taxele fiind plătite mereu la zi. Au existat încasări pe care le-am avut din aceste colaborări, însă au existat în același timp și cheltuieli pentru achiziția de instrumentar și aparatură necesară desfășurării activității. Acestea sunt mai mari în primii ani de activitate, amortizându-se ulterior pe parcursul mai multor ani. Din acest motiv, diferența dintre încasări și cheltuieli a fost una negativă în acești primi ani de activitate și înregistrată ca atare în declarațiile de avere, unde legea prevede că trebuie notat venitul net, iar nu încasările.
De asemenea, am alocat pentru activitatea profesională în ultima perioadă un interval de timp mai redus datorită nevoii de implicare ridicată în activitatea politică din USR Cluj și activității de consilier județean. Acest lucru a contribuit la reducerea încasărilor pe PFI. Încerc să gestionez ambele roluri cu responsabilitate și dedicare, pentru a aduce un impact pozitiv atât pentru pacienți, cât și pentru comunitatea clujeană ca întreg (unde am pus accent tot pe domeniul medical în care am pregătirea profesională). Este o provocare, dar consider că experiența din ambele sfere este complementară și îmi permite să înțeleg mai bine nevoile comunității și să contribui eficient la soluționarea acestora.