Lasconi. Soluția pentru revitalizarea opoziției? Va deveni USR un partid cu adevărat de dreapta, nu unul „marginal”? De ce Drulă a bătut părintește pe umărul USR Cluj și… cam atât…?
4 aprilie 2024 – Cătălin Drulă, Eugen Tomac, Ludovic Orban prezentau viziunea Aliantei Dreapta Unită pentru Cluj. Am avut două tipuri de așteptări, ambele neîmplinite de cei trei lideri naționali, în primul rând de către Cătălin Drulă.
Haideți să o spunem pe cea dreaptă: Din 4 aprilie și până în 9 iunie, sub o forma sau alta, am constatat că Drulă și conducerea națională a USR au alocat resurse, timp și implicare filialei din Cluj și candidaților din Cluj-Napoca, cât să nu fie acuzați că nu o fac deloc.
Dacă Emil Boc s-a bucurat de un desant guvernamental la Cluj, la inaugurările de campanie, cu lopățica electorală – centura Clujului, metrou Cluj, Spitalul Regional de Urgență, extinderea terminalului Aeroportului din Cluj, în frunte cu Ciucă și toată floarea liberală națională, Viorel Băltărețu și candidații USR de Cluj au primit încurajări, două-trei vizite, și cam atât, în condițiile în care Clujul a fost și este unul dintre fiefurile USR și asta pentru că președintele Drulă NU era confortabil cu structura de conducere a USR Cluj, Murariu – Băltărețu, structură care în 9 iunie 2024 a scos un scor mai bun ca în 2020 (cu paranteza că în 2020, USR avea alături PLUS și independentul Nicu Ștefănuță iar în 2024, USR a avut parteneri Forța Dreptei (Oros) și PMP (doar sigla la Cluj).
La nivel județean:
iar la municipiu:
Cifrele arată un progres al USR la nivel de județ și municipiu, sigur se poate spune că se putea mai bine, că se putea mai rău, dar evoluția este certă și pentru asta merită felicitați consilierii locali, județeni, conducerea filialei și nu aș vrea să-i uit pe patru performeri la nivel de județ – Ciprian Rigman (Turda), Alina Meșter (Dej), Szasz Carol (Gherla) și Ksaba Kudor (Huedin), cât și pe Anca Marcu care a câștigat Cojocna și Septimiu Mărginean care a câștigat la Tritenii de Jos.
USR a lăsat șansa PSD și PNL să-l eticheteze ca fiind un partid pro minorități sexuale și ateist, etichete false, însă cele două partide sistemtice au reușit diabolizarea USR-ului.
Revenind la a doua așteptare, neîmplinită de Drulă, este legată de poziționarea, de ce nu, ideologică a USR care din 2016 este oarecum incertă – teoretic de centru dreapta dar cu anumite teme de centru stânga. De altfel, chiar la Cluj, un fost deputat, s-a declarat mereu de stânga – Adrian Dohotaru, apoi Mihai Goțiu, fost senator, nu s-a „așezat” neapărat ideologic dar avea multe poziții eco-stângiste.
Cumva nașterea USR a fost una atipică, nedefinită ideologic, care ulterior și-a asumat orientarea de centru dreapta.
Nicușor Dan a refuzat să se poziționeze la Referendumul pentru Familie și bine a făcut-o! Nicușor Dan a înțeles din timp că USR merge pe o direcție greșită, că se NIȘEAZĂ ELECTORAL, că devine un partid „marginal” ideologic, un aspect pe care și Elena Lasconi l-a înțeles.
Lasconi. Soluția pentru revitalizarea opoziției? Va deveni USR un partid cu adevărat de dreapta, nu unul „marginal”? De ce Drulă a bătut părintește pe umărul USR Cluj și… cam atât…?
Dacă aș fi membru USR aș opta cu ochii închiși pentru Elena Lasconi. Îndeplinește „n” resorturi specifice unui lider care ar trage partidul după el – intelectuale, de comunicare, de management și nu în ultimul rând emoționale, emoția lipsind cu totul Alianței ADU – USR – FD – PMP.
Și am să dezvolt:
- Dacă tot s-au luat la bătrânețe, s-au măritat pe interes, un partid de centru dreapta „progresist” precum USR, cu unul de dreapta liberal însă cu un lider mai conservator în ale politicii – Orban dar și cu memoria lui Băsescu în politică – PMP, un lider precum Elena Lasconi poate întruchipa alternativa reală de dreapta la PNL, partidul lui Ciucă rămând și astăzi, imagologic, un vagon în spatele locomotivei PSD;
- Elena Lasconi, prin ceea ce reprezintă ca om și prin CV-ul ei profesional, va lua eticheta de partid „ateist” de pe USR dar și de cea de partid care s-a opus Referendumului pentru Familie, care fie vorba între noi, acea mișcare, doar de dreapta nu a fost, ci una de stânga;
- Are capacitate uriașă de comunicare și mai ales emoțională care o poate arunca în turul II la prezidențiale, în condițiile în care din Ciucă e greu să faci actor politic, iar Geoană și viitorul candidat al PSD riscă să-și împartă voturile;
- Are capacitatea de a închide rănile aripii Cioloș din USR, de a dialoga eficient și cu filialele pe care vechea conducere le-a considerat nu neapărat pritenoase. Elena poate aduce echilibru în USR;
În următoarea perioadă, dacă USR se va trezi și o va vota pe Elena Laconi președinte, are toate șansele să aibă un lider puternic în fruntea USR, al doilea după Nicușor Dan, și să creeze cu adevărat un pol de dreapta, alternativă la „monstruoasa coaliție” ideologică PSD-PNL.