Irimie Popa despre pâinea din Țara Moților: Pita de Baia, pe vremuri era cea mai bună din zonă. Pare-se a rămas bună!
Irimie Popa nu este doar un nume respectat în mediul academic, ci și un om profund legat de Țara Moților, un luptător dedicat pentru păstrarea identității și bunăstării locuitorilor din Apuseni. Originar din această zonă de legendă, universitarul s-a remarcat prin inițiativele sale menite să aducă în prim-plan problemele moților și să contribuie la găsirea unor soluții viabile.
Fiind și un susținător al valorilor și tradițiilor zonei, recent, Popa Irimie a vizitat brutăria Oltean, unde a descoperit că tradiția pâinii moțești este dusă mai departe cu aceeași pasiune și respect pentru rețeta originală.
Brutăria Oltean din Baia de Arieș este cunoscută de decenii pentru pâinea sa cu coajă crocantă și miez pufos, pregătită după o rețetă care a rămas neschimbată de-a lungul timpului. Folosind ingrediente simple, dar de cea mai bună calitate, brutarii de aici reușesc să redea gustul autentic al pâinii de altădată.
„Și lampa s-o stinge, și cuptorul s-o urni. Baia de Arieș, Aranyosbánya- în maghiară, în ambele limbi, română și maghiară- cuvinte care vorbesc despre ……aur. Mai ieri, forfotă și belșug,……mineri care ieșeau din șut, femei care ieșeau de la fabrica de confecții așteptau ”cursa” (autobuzul) să plece in susul sau în josul Văii……..Ce de lume………..
Brusc totul s-a schimbat. O mână nevăzută…….dar parcă ticăloasă s-a străduit să închidă tot. Mina, uzina…..cam tot! Doar Fabrica de Confecții mai funcționează, și ea, dar nu ca altădată.
Pita de Baia, pe vremuri era…….cea mai bună din zonă. Pare-se a rămas bună. Cumpăr de ceva vreme, nu e pufoasă ca altele…….e mai ”îngăsită”, mai sățioasă.
Intru la micul magazin din centru. De data asta, la vânzare, este proprietarul, domnul Ioan Oltean. Începe povestea noastră:
- Eu: No, da cum faceți pita asta așa bună?
- Domnul Oltean: Api e pită pe vatră…..e cu puțină drojdie……..folosim maia.
- Eu: Dar trebuie să mai aibă vreun secret!
- Domnul Oltean: Niciunul, altceva nu băgăm în ea………
- Eu: Da la Cluj aveați un magazin, cum de nu mai vindeți?
- Domnul Oltean: Apoi fata mea, ea stă la Cluj și a încercat…….e departe, e greu, cheltuieli mari, noi suntem cu capacitate mică.
- Eu: Câți salariați aveți la brutărie?
- Domnul Oltean: Nevasta, eu și doi brutari. Dar e tot mai greu!
- Eu: De ce?
- Domnul Oltean: Pleacă lumea, e tot mai puțină. Pleacă oamenii! Am doi copii, unul în Cluj, unul în Alba. Da io n-am vrut să plec. Înainte vindeam numai în Baia, acum, să acopăr costurile, merg cu pita până spre Bistra. Nu știu cât, e tot mai greu:
- Eu: se stinge lampa aici, pe Vale. S-o stinge lampa, s-o urni și cuptorul…….
- Domnul Oltean: Cam da…..
Omul nostru își ține mâinile încrucișate. Parcă o resemnare, parcă o tristețe. Și totuși: dumnealui s-a încăpățânat să rămână, să muncească, să creadă că mâine poate fi mai bine………..Dau să plec! Ies spre mașină și-mi repet de câteva ori: ”Ce complex este omul, sincer. Sincer și demn……” Câți nu au stricat pâinea vânzând otravă pufoasă cu coajă? Mulți………. El e altfel. Mă întorc:
- Eu: Domnul Oltean…….vreau să vă filmez aici, să fac poze, mă lăsați?
- Domnul Oltean: Da cum să nu?
- Eu: Povestiți, vă ânregistrez, ceea ce mi-ați zis adineauri:
Și se apucă de povestit……….Vă las povestea unui brutar care-și onorează statutul de brutar producând și vânzând PITĂ CU INIMĂ DE MAIA, NU DE ALTCEVA! Înainte de toate, domnul Ioan Oltean este OM, care prin pasiune și respect pentru semeni nu vinde pita contrafăcută!” a descris bunătatea din Baia de Arieș, universitarul Irimie Popa.