
Alin Tișe: Întoarcerea politicului la oameni !
Politicienii trebuie să se întoarcă la oameni! Aceasta nu este doar o urgență, ci o necesitate fundamentală pentru salvarea unui sistem care riscă să se prăbușească sub propria greutate. Într-o eră în care tehnologia a înlocuit aproape orice interacțiune umană directă, iar promisiunile de campanie sunt adesea aruncate în uitare, ideea unei clase politice realmente conectate la pulsul comunității pare mai mult o fantezie decât o realitate palpabilă. Dar, oare, nu este tocmai aceasta esența democrației?
Oamenii aleg să își dea votul dar, în schimb, se simt abandonați, sau chiar trădați, de cei pe care i-au ales să îi reprezinte. Politicienii nu sunt niște entități abstracte care trăiesc într-o lume paralelă, ci sunt aleși să fie vocea poporului, să aducă în fața deciziilor publice grijile, speranțele și nevoile cetățenilor. Din păcate, însă, prea mulți dintre ei s-au transformat în simpli spectatori ai propriei cariere politice, prea adesea înconjurați de interese care nu au nimic în comun cu viața reală a oamenilor care îi aleg.
Cum ar arăta o lume în care politicienii ar reveni cu adevărat în mijlocul oamenilor? Nu ar fi doar o schimbare de stil, ci o revoluție a felului în care facem politică. Ar fi momentul în care un politician nu ar mai fi doar o față de pe afișele electorale, ci o persoană prezentă la mesele din cafenele, în piețe, la școlile și spitalele din orașe, care ascultă, nu doar vorbește. O lume în care deciziile politice nu ar mai fi dictate de lobby-uri sau interese personale, ci de un principiu simplu: de ce este mai bine pentru oameni.
Este posibil ca actuala clasă politică să se întoarcă la oameni? Este o întrebare dureroasă, dar necesară. Poate că schimbarea nu va veni de la cei care au făcut din politică un joc de putere, ci de la cei care vor înțelege că politica adevărată se face cu inima și cu capul la nevoile cetățenilor. Poate că dacă politicienii ar începe să își pună întrebările fundamentale: “pentru cine fac eu asta?”, sau “cum pot să le îmbunătățesc viața celor care m-au ales?”, atunci ar începe cu adevărat o eră a schimbării. Nu schimbări cosmetice sau de fațadă, ci o revoluție profundă a conștiinței politice. Care se poate realiza doar renunțând la cuvinte goale și discursuri pompoase. Printr-o întoarcere la oameni și la problemele acestora, printr-un angajament real și sincer față de cei care i-au ales. Într-o astfel de lume politica ar deveni, din nou, un act de slujire și nu de auto-promovare. Iar oamenii nu ar mai privi politica ca pe un spectacol de teatru ieftin, ci ca pe un instrument puternic de schimbare și progres.
Despre Alin Tișe
Alin Tișe este președintele Consiliului Județean Cluj și autor a două volume, unul autobiografic intitulat „Poveste pentru tata” și unul de dragoste, intitulat „Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”
Absolvent al Liceului Teoretic „Emil Racoviță” din Cluj, între 1993 și 1997 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde a și obținut licența în drept. Alin Tișe este doctor in filosofie, cu o teză de doctorat cu titlul „Conceptii privind rolul discursului politic in consolidarea democratiei”